fbpx
X

Ανακαλύπτοντας την αρχιτεκτονική της Ερμούπολης

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κτιρίων της Ερμούπολης. Θα μιλήσουμε για την καθηλωτική ομορφιά αυτής της πόλης που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού και κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Η αρχή της Ερμούπολης

Η Ερμούπολη ή αλλιώς «πόλη του Ερμή» δημιουργείται σταδιακά το 1822 από πρόσφυγές που καταφθάνουν από τη Μικρά Ασία, την Κάσο, τη Χίο, την Κρήτη και τα Ψαρά. Οι πρώτοι κάτοικοι της προτείνουν το όνομα Ερμούπολη το 1826, προς τιμήν του θεού Ερμή, αλλά και ως αναφορά στις εμπορικές τους δραστηριότητες. Είναι γνωστό πως η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων ήταν το εμπόριο, γεγονός που τους εξασφάλιζε οικονομική άνεση και ευρωστία. Το 1833 η Ερμούπολη γίνεται πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων και αρχίζει να γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, κυρίως λόγω του λιμανιού και των ναυπηγείων της. Η περίοδος ακμής συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα με τομείς όπως η βιομηχανία, η σιδηρουργία, η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά, η κλωστοϋφαντουργία και η ναυπηγεία να βρίσκονται στο απόγειο της εξέλιξής τους.

Το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Ερμούπολης

Ήταν τον Αύγουστο του 1837 όταν εγκρίθηκε  το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Ερμούπολης, το οποίο αποτελείται από τρία κύρια μέρη, την σημερινή πλατεία Μιαούλη ( παλαιότερα πλατεία Όθωνος), την προκυμαία και την οδό που συνδέει την πλατεία με την προκυμαία. Τη χάραξη του σχεδίου ανέλαβε ο W von Weiler και η εφαρμογή του περιελάμβανε την κατεδάφιση των ξύλινων κατασκευών της προκυμαίας και στη συνέχεια την απαλλοτρίωσή τους. Στα μέσα του 19ου αιώνα το σχέδιο επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της πόλης που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται. Ήταν ένα από τα πιο καινοτόμα, λειτουργικά και άρτια σχέδια πόλης που εγκρίθηκαν ποτέ και αποτελεί αληθινό πρότυπο και για άλλες πόλεις.

Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Αυτό που χαρακτηρίζει την Ερμούπολη είναι ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η ομοιομορφία της. Τα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια δημιουργήθηκαν το 19ο αιώνα, περίοδος που συμπίπτει με την αρχή της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, ένας νέος αρχιτεκτονικός ρυθμός αναπτύχθηκε στην πόλη από τους ευρωπαίους αρχιτέκτονες που έζησαν και δούλεψαν στο νησί. Ένας ρυθμός που αντλεί στοιχεία από τον «ρομαντικό κλασικισμό» και τα δυτικά πρότυπα. Τα κτίρια της Ερμούπολης διακρίνονται για την ποιοτική κατασκευή τους, τους λαξεμένους τοίχους και την ιδιαίτερη διακόσμηση τους. Το μάρμαρο επικρατεί στις προσόψεις των κτιρίων, αποδίδοντας τους αίγλη και αρχοντιά. Η επιμέλεια στην κατασκευή και η επιμονή στη λεπτομέρεια μαρτυρούν την ευημερία και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των κτιρίων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Πνευματικό κέντρο Ερμούπολης

Οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί

Τα σπίτια της Ερμούπολης διακρίνονται σε τρεις αρχιτεκτονικούς τύπους, τον λαϊκό ή νησιώτικο, τον συριανό «νεοκλασικό» τύπο και τέλος, τον νεοκλασικό με επιρροές από την αθηναϊκή αρχιτεκτονική. Στον πρώτο τύπο περιλαμβάνονται διώροφα νεοκλασικά σπίτια με πολλά δωμάτια, στα οποία κυριαρχούν τα παραδοσιακά στοιχεία. Οι στέγες είναι από κεραμίδι, οι βεράντες σκεπαστές και το ξύλο κυριαρχεί στην κατασκευή. Στον δεύτερο τύπο, στοιχεία ελληνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής δένουν αρμονικά μεταξύ τους και η επιρροή από τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι εμφανής. Το πνεύμα του κλασικισμού αποτυπώνεται πιστά στις κατασκευές και τα νεοκλασικά αυτής της περιόδου αποτελούν πραγματικά «κοσμήματα» αρχιτεκτονικής. Τέλος, ο τρίτος τύπος αρχιτεκτονικής περιλαμβάνει επίσης νεοκλασικά σπίτια αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, όπου κυριαρχεί η συμμετρία, η ρυθμικότητα και η κλασσική διακόσμηση.

 

πηγή φωτογραφίας: syrostoday.gr

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.