fbpx
X

Οι 5 κορυφαίες αρχιτεκτονικές τάσεις για το 2017

Με την τεχνολογία να εισέρχεται δυναμικά στην αρχιτεκτονική και τα σπίτια να γίνονται πιο “έξυπνα”, οι τάσεις της αρχιτεκτονικής  σταδιακά αυξάνονται. Είναι εύκολο να αλλάξεις τη διακόσμηση ενός σπιτιού, αλλά η αρχιτεκτονική τους είναι αυτή που παραμένει. Μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στους τοίχους, να βάλετε νέα έπιπλα ή να αλλάξετε φωτιστικά. Δεν μπορείτε εύκολα ωστόσο, να γκρεμίσετε έναν τοίχο απλά επειδή δεν σας άρεσε το σημείο που βρισκόταν.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα κτίριο είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν, επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές και λεπτομερές σχέδιο κατά την οικοδόμηση του. Οι τάσεις της αρχιτεκτονικής αλλάζουν από έτος σε έτος, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό πεδίο, αλλά τα οφέλη του καλού σχεδιασμού, της οικοδόμησης και της στατικότητας ενός κτιρίου, παραμένουν για πάντα σταθερά.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε τις τελευταίες τάσεις στην αρχιτεκτονική και την κατασκευή, και να εμπλουτίσετε ένα κτίριο με σύγχρονα στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα τη βασική δομή του.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, 5 απο τις κορυφαίες αρχιτεκτονικές τάσεις για το 2017!

 1. Αόρατα κτίρια.

Οι σύγχρονες τάσεις δίνουν έμφαση στην προσπάθεια ανάμειξης των κτιρίων με το φυσικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες όμως, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και προσπαθούν να σχεδιάσουν και να χτίσουν σπίτια που είναι εντελώς αόρατα, χρησιμοποιώντας καθρέπτες στην επιφάνεια τους ή φώτα LED.

Το κτίριο Tower Infinity στη Νότια Κορέα είναι ένα παράδειγμα σχεδόν αόρατου κτιρίου.

2. Κατασκευές απο ξύλο και μέταλλο.

Οι κατασκευές απο ξύλο και μέταλλο είχαν φέτος την τιμιτική τους! Το ξύλο είναι ένα μοντέρνο και μίνιμαλ “υλικό – θαύμα” και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις κατασκευές του 2017 . Για πράδειγμα. στο Λονδίνο και στη Φινλανδία χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για κατασκευή ολόκληρων πολυκατοικιών. Οι μεταλλικές κατασκευές επίσης, σε συνδυασμό με το ξύλο, προσδίδουν στο κτίριο φινέτσα και μια αίσθηση σύγχρονου – βιομηχανικού στυλ.

3. Ενιαίοι χώροι στα σπίτια.

Βλέπουμε πως ολοένα και περισσότερο, χώροι όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία ή τα δωμάτια τείνουν να συγνωνεύονται και να γίνονται ένας ενιαίος χώρος. Με τη συγχώνευση κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, το σύγχρονο σπίτι καταρρίπτει τις παλαιότερες τάσεις των σαφώς οριοθετημένων χώρων και αγκαλιάζει το ανοιχτό, το φυσικό και το ελεύθερο.

4. Εκτεθειμένα τούβλα.

Η γοητεία του παλιού κόσμου των ρουστίκ, μη διακοσμημένων τοίχων από τούβλα επιστρέφει.

Αντί για ένα στοιχείο παλιάς ή εγκαταλελειμένης οικοδομής, το εκτεθειμένο τούβλο είναι τώρα η πιο hot υφή τοίχου, και το βλέπουμε παντού (σε καφετέριες, σπίτια, ακόμη και γραφεία). Και επειδή η νοσταλγία των περασμένων δεκαετιών, εισέρχεται και στην αρχιτεκτονική ως ένας είδος μόδας, οι τόιχοι με εκτεθειμένα τα τούβλα τους, σε συνδιασμό με μια ανάλογη διακόσμηση (πχ. βινύλια και παλιά posters στους τοίχους) γίνεται το απόλυτο trend το 2017.

5. Φύση και βιωσιμότητα κτιρίων.

“Πράσινες” στέγες, “πράσινοι” τοίχοι, “πράσινες” γέφυρες κλπ. Η οικολογική συνείδηση ενσωματώνεται σε κάθε βιομηχανία και οι αρχιτέκτονες φαίνεται και αυτοί να αγαπούν ιδιαίτερα, τα φιλικά προς το περιβάλλον έργα! Κτίρια που παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν μέσω φωτοβολταϊκών ή άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, “πράσινες” στέγες και  “πράσινοι” τοίχοι με αναρηχώμενα φυτά, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς καθημερινά.

Οι αρχιτεκτονικές τάσεις αποτελούν συχνά πρόδρομο για το μέλλον. Εάν οι τρέχουσες τάσεις της αρχιτεκτονικής μας δείχνουν κάτι, αυτό είναι ότι τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι μινιμαλιστικά, ιδιαίτερα και τεχνολογικά αναπτυγμένα.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.