fbpx
X

Hostels στην Αθήνα, μια νέα low budget εμπειρία διαμονής

Τα hostels είναι η νέα τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του τουρισμού.
Στην Ελλάδα αυτή η εμπειρία διαμονής  έκανε την εμφάνιση της την τελευταία τριετία, σε αντίθεση με το εξωτερικό που είναι διαδεδομένη εδώ και χρόνια. Τα hostels ή αλλιώς οι «ξενώνες νεότητας» στηρίζονται στη φιλοσοφία της οικονομικής διαμονής και αποτελούν σημείο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών.

Αναθεωρώντας την αντίληψη για τα hostels

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα hostels αποτελούν μια μορφή κοινοβίων, με ελάχιστες και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες. Αυτό που ισχύει όμως στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό. Τα hostels αποτελούν ένα είδος ξενώνα, συγκεκριμένα παρουσιάζονται ως «ξενώνες νεότητας», όπου κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτική διαμονή χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα. Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην οικονομική διαμονή και στην αίσθηση οικειότητας, φιλίας και στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού. Ο επισκέπτης μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο και τους κοινόχρηστούς χώρους με άλλα άτομα, απορρίπτει έτσι την ιδέα του προσωπικού χώρου και ζει μια εμπειρία διαδραστική, ως πρωταγωνιστής και όχι απλός παρατηρητής.Μαθαίνει να μοιράζεται όχι μόνο το κόστος και το δωμάτιο, αλλά και τις ίδιες απόψεις, ιδέες και τρόπο ζωής. Υπάρχουν βέβαια και hostels που διαθέτουν δίκλινα, τρίκλινα ή και μονόκλινα δωμάτια, οι κανόνες υγιεινής και οι ώρες κοινής ησυχίας τηρούνται αυστηρά και η καθαριότητα είναι καθημερινή, όπως ακριβώς και σε ένα ξενοδοχείο.

Ποιοι επιλέγουν hostels και γιατί;

Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και φιλοσοφίας, νέοι με κοινωνικές αναζητήσεις, μοναχικοί ταξιδιώτες συνιστούν σε μεγάλο βαθμό το κοινό που επιλέγει τα hostels. Η μίξη κουλτούρας και πολιτισμού, το χαμηλό κόστος διαμονής, η χαλαρή διάθεση και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων χαρακτηρίζουν αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία. Τα προτιμούν κυρίως οι νέοι και οι λάτρεις των ταξιδιών που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για τη διαμονή τους. Όποιος επιλέγει  να μείνει σε hostel, αναζητά μια διαφορετική – εναλλακτική θα λέγαμε εμπειρία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.  Μια πιο ανθρώπινη επαφή που οδηγεί πολλές φορές σε φιλία και νέες γνωριμίες, μια αλληλεπίδραση που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Τι κάνει τα hostels της Αθήνας να κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών;

Χωρίς αμφιβολία τα hostels του κέντρου δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, λόγω της στρατηγικής τους θέσης. Η περιοχή γύρω από το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του τουρισμού. Ταυτόχρονα προσφέρει νέες δυνατότητες επενδύσεων στους επαγγελματίες του χώρου. Η πρόσβαση σε κάθε είδους συγκοινωνία, η ύπαρξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε πολύ κοντινή απόσταση, οι αμέτρητες επιλογές γύρω από το nightlife τα καθιστούν ασυναγώνιστα. Οι επισκέπτες τους έρχονται σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία και απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις που προσφέρουν τα αναβαθμισμένα hostel του κέντρου. Η αισθητική είναι ιδιαίτερη, σύγχρονη και μοντέρνα  , το interior design βασίζεται σε διαφορετικά concepts, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από εργονομία και λειτουργικότητα και οι κατασκευές χαρακτηρίζονται από ποιότητα και καινοτομία. Το γούστο και η αισθητική πολλές φορές συναγωνίζονται εκείνα των ξενοδοχείων, καθώς ο χώρος έχει χαρακτήρα, προσφέρει ανέσεις  και σύγχρονες υπηρεσίες ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Tags:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.